Historia

Lippukunta perustettiin 21.1.1957 nimellä Paraisten Kalkkivuoren Vuorenveikot, lyhennettynä PK Vuorenveikot. Ensimmäisenä lippukunnanjohtajana aloitti Teuvo Seppä apulaisenaan Risto Matikainen. Lippukunta on alunperin tarkoitettu Paraisten kalkkitehtaalla työskentelevien perheiden pojille, mutta alusta lähtien mukana on ollut myös muita mm. Mäntylän ja Mattilan kaupunginosien lapsia.

Alku Vuorenveikoilla oli mahtava. Jo heti vuoden toiminnan jälkeen 110 poikaa oli mukana. Vuonna 1959 jäsenmäärä oli 142 ja erilaisia partiotilaisuuksia vuoden aikana peräti 651! Alle sadan jäsenen pudottiin vuonna 1961, kun jäsenmaksun maksaneita oli vain 93. Yleinen partion jäsenmäärän kehitys näkyi myös Vuorenveikkojen tilastoissa. Vuonna 1964 oli 67 jäsentä, vuonna 1976 vain 56. Johtajapula 80-luvulla sai aikaan melkoisen kadon. 90-luvun alussa oli vain sitkeät parikymmentä vuorenveikkoa. Siitä lähtien jäsenmäärä on tasaisesti kasvanut ollen vuonna 2002 35 jäsentä.

Yhteistyötä sisarlippukunta Parveilijoiden (perustettu 1946) kanssa on tehty jo vuosikymmenet. Meillä on yhteinen taustayhteisö Nordkalk, yhteinen kolo, huivimerkki ja huuto, joten monen ulkopuolisen silmin Vuorenveikot ja Parveilijat saattavat näyttää samalta lippukunnalta. Mutta rehti Vuorenveikko-henki ja ylpeys on säilynyt aina itsenäisenä tyttöjen rinnalla.

Lippukunnalla on ollut useita koloja kuluneiden vuosien aikana. Ensimmäinen kokoontumispaikka oli keskustassa Mutkakadun Marttalassa, jossa kokoontumisia jatkettiin 1980-luvun alkuun asti. Vuonna 1959 Mäntylän kaupunginosasta saatiin rinnalle toinen kolo, jossa oli myös hieno partiotunnuksin koristeltu takka. Tilasta piti luopua 1986. Toimintaa jatkettiin Partekin asutusalueella Paraistentiellä, jossa oli yksi huone kerrostalon alakerrassa. Syksyllä 1989 vietettiin uuden Mäntylän kolon avajaisia. Paikalla oli kunniavieraana myös ensimmäinen lippukunnanjohtaja Teuvo ”Tepu” Seppä. Talvella 1995 tuli lähtö tältäkin kololta. Sen jälkeen on toimittu Partekin kerho- ja koulutustilan Virelän tiloissa. Nykyisen hienon kolomme Partek remontoi meille vanhasta autotallista ja kellaritiloista vuosituhannen vaihteessa.